Polițiștii care donează celule stem hematopoietice sunt scutiți de plata CASS pe 10 ani!

În Monitorul Oficial al României nr. 857 din data de 31.08.2022 a fost publicată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 37/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și a Legii nr./2015 privind Codul fiscal precum și stabilirea unor alte măsuri în domeniul sănătății.

Astfel, prin noua reglementare, donatorii de celule stem hematopoietice care au donat pentru un pacient neînrudit sau înrudit, vor fi scutiți la plata asigurărilor de sănătate pentru o perioadă de 10 ani de la donare.  Momentan, un polițist nou încadrat plătește lunar aproximativ 400 lei pentru asigurările de sănătate (CASS), în timp ce un polițist cu vechime de peste 20 ani ani ajunge la plata unei sume lunare de peste 1000 lei. Prevederea intră în vigoare începând cu data de 18 septembrie 2022.

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieţii. Celulele stem stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism. Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcţională) a sângelui și a sistemului imunitar. Aceste celule se găsesc în măduva osoasă. Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulţi din sânge periferic sau din măduvă osoasă a oaselor mari și late. Se pot recolta și la naștere din sângele cordonului ombilical. Celulele stem hematopoietice sunt folosite în tratarea și vindecarea unor afecţiuni precum leucemia sau alte cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.

Pregătește-te pentru admiterea la poliție pe platforma ADMITERE POLIȚIE (app.admiterepolitie.ro)!

Categorized in: