„Dacă sunt admis la Academia de Poliție în timp ce sunt elev la o școală postliceală, va trebui să plătesc taxă de scolarizare?”O întrebare, des întâlnită, la care vom răspunde astăzi.

Haideți să vedem ce prevede legea 360 în acest sens:

„La încetarea calităţii de elev, ca urmare a admiterii într-o altă instituţie de formare profesională iniţială a Ministerului Afacerilor Interne sau care formează personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, se completează un nou angajament, încheiat în condiţiile alin. (1), care cumulează şi perioada anterioară rămasă de executat, stabilită proporţional cu perioada de şcolarizare.” – Art. 70, alin. (2) din Legea 360/2002

„La admiterea agentului de poliţie la un program de studii de licenţă, cu frecvenţă, în cadrul unei instituţii de învăţământ superior a Ministerului Afacerilor Interne sau care formează personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, se completează un nou angajament, încheiat în condiţiile alin. (1), care cumulează şi perioada anterioară rămasă de executat.” – Art. 70, alin. (3) din Legea 360/2002

Elevul, studentul sau poliţistul care refuză încheierea unui nou angajament în condiţiile alin. (2) şi (3) sau care nu respectă condiţiile angajamentelor încheiate este obligat să restituie, proporţional cu perioada rămasă de executat, cheltuielile efectuate în total pe timpul şcolarizării/desfăşurării programelor/cursurilor, potrivit reglementărilor în vigoare.” – Art. 70, alin. (5) din Legea 360/2002

Deci, răspunsul este clar NU! Nici agenții de poliție și nici elevii școlilor postliceale nu plătesc o taxă suplimentară de școlarizare! Aceștia vor plăti această taxă doar în cazul în care refuză să semneze un nou angajament la care se adaugă perioada rămasă de executat!

Vă prezentăm și câteva experiențe trăite de polițistii care au ales să își încheie raporturile de serviciu cu Ministerul:

„Mi-am dat demisia in noiembrie anul trecut(2019), dupa aproape 9 ani de poliție rutieră în București. Problema a venit cam acum vreo saptamana cand mi-a fost comunicata la domiciliul decizia de imputare. Mă așteptam, însă nu m-am asteptat niciodata la această sumă. Nu se specifica niciunde ca timp de aproape 1 an promotia mea nu a fost incadrata datorita lipsei de bani/locuri în minister. Mi-au scris niste sume absurde la solda pe timpul scolarizarii, n-am avut niciodata atația bani, cat am stat în scoala. 

Ma duc cu ei in instanta si nu din cauza banilor, mi-au cerut peste 10.000 de lei pentru 13 luni ramase, desi ei spun ca mai aveam de efectuat 43 de luni din totalul de 120, mare bullshit.”

– scris de Ana Tudor în anul 2020.

Folosiți aplicația www.admiterepolitie.ro pentru pregătirea concursului de admitere în cadrul instituțiilor de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne!